Welke invloed heeft voeding op het vermogen van een hond om zich voort te planten?

Voeding speelt een essentiële rol bij het vermogen van een hond om zich voort te planten.

Honden met onder- en overgewicht, en meer in het algemeen honden met een tekort aan voedingsstoffen, kunnen vruchtbaarheidsproblemen hebben en vaak kan dit ook de ontwikkeling van de pups in de baarmoeder beïnvloeden.

Zwangere honden met ondergewicht produceren mogelijk niet de normale hoeveelheid gonadotropines (FSH en LH), d.w.z. de hormonen die de activiteit van de eierstokken reguleren, hebben langdurige anoestrus en een verminderd aantal eicelcellen.

Deze aandoening kan van invloed zijn op puppy's, waardoor ze voor en na de geboorte ondergewicht hebben en, in extreme gevallen, kan het de mortaliteit tijdens de dracht en in de eerste levensweken verhogen.

Op dezelfde manier kan overgewicht de vruchtbaarheid aantasten, omdat het zich normaal gesproken vertaalt in hogere niveaus van androgeen in de bloedsomloop en in de verandering van het eiwitmetabolisme in de eierstokken en tijdens hitte, wat een lagere kwaliteit van de eicelcellen veroorzaakt.

Zelfs honden met een ideaal gewicht kunnen vruchtbaarheidsproblemen krijgen door voedingstekorten. Bijvoorbeeld als ze een onevenwichtige voeding hebben of een die een of meer voedingsstoffen mist.

De juiste hoeveelheid voedingsstoffen en de selectie van hoogwaardige ingrediënten zijn essentieel voor de hormonale balans van een hond.

Vitamine-, mineraal- en vetzuurtekorten zijn de belangrijkste oorzaak van verminderde vruchtbaarheid.

Daarom is het essentieel dat hondenvoer de juiste hoeveelheid vitamines, mineralen en aminozuren bevat.

De belangrijkste componenten zijn:

  • Vitamine A - essentieel voor het corpus luteum, verantwoordelijk voor de productie van geslachtshormonen
  • Vitamine E - een natuurlijke antioxidant, een tekort aan deze vitamine kan complicaties veroorzaken tijdens de zwangerschap of een miskraam veroorzaken als gevolg van een verandering in het corpus luteum en de placenta
  • Foliumzuur - helpt gespleten gehemelte bij puppy's te voorkomen
  • Selenium - ondersteunt de werking van vitamine E
  • Vetzuren Omega-3 en Omega-6 - essentieel voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de puppy vóór de geboorte en verbeteren de functies van de placenta, het orgaan dat de moeder met de foetus verbindt.