Wat is de juiste hoeveelheid voeding per dag?

Om ervoor te zorgen dat honden niet te veel eten, hun voedsel goed verteren en hun systeem niet overbelasten, is het belangrijk om de aanbevolen doseringen in de voedingsrichtlijn tabellen zo goed mogelijk te volgen. Natuurlijk is hierin wel een flexibiliteit van 5-15% meer of minder die de eigenaar kan bepalen in de loop van de tijd, op basis van de individuele behoeften van hun honden.

De aanbevolen porties zijn een indicatie. Deze moet worden aangepast aan de specifieke voedingsbehoeften van elke hond en afhankelijk is van de individuele kenmerken en van externe factoren.  Hondenbezitters spelen een essentiële rol bij het bepalen hoeveel hun hond moet eten, omdat zij hem goed kennen en zich bewust zijn van de specifieke factoren die van invloed kunnen zijn op hun voedingsbehoeften; ze kunnen de juiste hoeveelheid voedsel bepalen op basis van hun fysieke conditie en lichaamsreacties.

De voorgestelde hoeveelheid wordt berekend op basis van het aantal calorieën, d.w.z. metaboliseerbare energie (ME), uitgedrukt in kilocalorieën per kilogram: hoe meer energie een voedingsmiddel levert, hoe kleiner de benodigde hoeveelheid voedsel.

Image
Voedingstabellen

  Hoe bereken ik de juiste portie?

  1. Zoek in de voedingstabel de aanbevolen dagelijkse portie in de tabel per kg hondengewicht
  2. Neem hierbij een subjectieve variabiliteit van + - 5/15% op basis van de specifieke behoeften van uw hond. Neem hierbij in gedachten: de individuele kenmerken en externe factoren zoals hieronder beschreven.

  Welke factoren bepalen de flexibiliteit m.b.t. 5 tot 15% meer of minder voeren?

  De te voeren hoeveelheid is afhankelijk van individuele kenmerken en externe factoren:

  • Leeftijd
  • Activiteitsniveau
  • Grootte
  • Ras
  • Stofwisseling
  • Ziekte
  • Dracht
  • Seizoen
  • Temperatuur
  • Leefomgeving/klimaat

  Bijvoorbeeld een Jack Russel die erg actief is, buiten leeft en een langzame verbranding heeft kan prima uit de voeten met 1st Class, en zit daar qua te voeren hoeveelheid wellicht nog onder. Terwijl een Duitse Herder die alleen gezelschapshond is en binnen leeft Energy nodig heeft om op gewicht te blijven door zijn snelle verbranding.


  Wat wordt bedoeld met dagelijkse portie?

  De aanbevolen dagelijkse portie in de tabel per kg hondengewicht geeft de hoeveelheid product aan, uitgedrukt in grammen die in totaal aan de hond gedurende de dag moet worden toegediend.

  Voorbeeld: ls de aangegeven dagelijkse portie 200 gram? Hanteert u 2 voerbeurten per dag? Dan wordt de dagelijkse dosis verdeeld over de twee maaltijden (100 gram 's ochtends en 100 gram 's avonds)