Honden en zomer: 7 dingen om op te letten

Een korte lijst met belangrijke punten om op te letten in de zomer. Ze zijn allemaal even belangrijk, de volgorde waarin ze vermeld worden is willekeurig!

Image
ImperialFood grasaren kruipen grasvezel graspluim
#1 Grasaren

Je ziet ze vaak aan de rand van de stoep, langs bospaden, slootkanten of akkerranden. Ze zijn erg vervelend voor honden. De weerhaakjes die aan de aren zitten, kruipen als het ware in de vacht én soms zelfs verder naar binnen.  Ze zijn gemeen en vals en hechten zich dus op allerlei oppervlakten, zoals de huid, tussen de tenen, op de kop en de huidplooien rond de poten. Controleer uw hond dus naast bijv. teken ook op andere ongewone constateringen.

Image
schaduw hond
#2 Hitteberoerte

Omdat honden lager op de grond staan, hebben ze meer last van hitte als mensen. Vooral ondergronden als steen en asfalt moet men logischerwijs vermijden. Rustig thuis blijven is vaak het beste. Pootjebaden kan verkoeling bieden, maar met water ‘spelen’ vergt vaak te veel inspanning tijdens de hoge temperaturen. Laat de hond niet in de zon liggen en voorkom een zonnesteek. Laat de hond ook niet alleen in de auto zitten, tenzij de auto airco/ventilatie heeft of op een betere plaats staat als dat u zelf bent.

Image
honden parasieten zomermaanden controleren muggen parasieten teken
#3 Parasieten

Muggen, zandvliegen, vlooien en teken: het is een feest voor deze beestjes in de vacht van een hond. Bescherm u hond daarom met pesticiden. Spuit de vacht in met afstotende sprays zoals citroengras. Natuurlijk kunt u een beet niet volledig voorkomen, maar ter preventie is het beter om iets te doen als niets!

Image
zee hond
#4 Strand en zeewater

Het zand op het strand zit vol met dieren die zich perfect kunnen nestelen in de vacht en huid van de hond. Uw hond zal niet de eerste zijn die hierdoor huidproblemen ontwikkeld. Om problemen te voorkomen, is het handig de vacht van de hond goed uit te spoelen en te borstelen om zand en andere resten te verwijderen na het strandbezoek.

Image
imperialfood
#5 Verkoudheid

Ja, ook voor honden is dit niets vreemds! Soms is de temperatuursverandering té plotseling, waardoor een hond verkouden wordt. Zet de airconditioning daarom ook niet te koud!. Een symptoom is koorts, wat bij honden zichtbaar is door trillingen, koude rillingen, weigering te eten, braken en een druipende neus.

Image
imperialfood bijensteek
#6 Insectensteken

Bij bijensteken, wespen, dazen etc. is de reactie vaak zwelling. Zwelling is op zich niet erg, maar het is altijd raadzaam om de dierenarts in de specifieke situatie om advies te vragen. Bij een heftige reactie zoals braken en abnormaal gedrag adviseren wij om direct de dierenarts te bellen!

Image
hondenpootjes imperialfood
#7 Brandwonden voetzooltjes

Bij verbranding ontstaat roodheid, zwelling en wonden ontstaan. Zodra u merkt dat uw hond op een vreemde manier loopt, kunt u dit constateren. Voorkomen is beter dan genezen, dus vermijd asfalt en andere ‘stenen’ paden/wegen!