Hoe herken ik de processierups?

Wat zijn de symptomen? Hoe herken ik ze? Wat moet ik doen als mijn hond in aanraking is geweest met de processierups? In dit artikel vind je het antwoord op al deze vragen!

Image
Processierups fase 1
Kenmerken van de eikenprocessierups

Inmiddels is de eikenprocessierups verspreid over heel Nederland. Je kunt ze dus overal tegen komen. De levenscyclus van een eikenprocessievlinder is als volgt:

In een langwerpig eipakket zetten vrouwtjes 200 – 300 eitjes af in een straal van een paar kilometer rondom het gebied waar zij zelf uit hun pop gekropen zijn. De voorkeur gaat uit om dit op jonge eikentakken te bewerkstelligen. Dit gebeurt in de maanden juli/augustus/september.

Vervolgens komen begin april de eitjes uit en gaan ze opzoek naar voedsel: eikenblad. Eerst is dit de knop, daarna is dit het eikenblad

Omdat de eik zijn blad krijgt is er voldoende voedsel en groeit de rups als kool. Hierdoor gaan ze vervellen. Al na de derde keer vervellen ontwikkelen zich de brandharen. Vanaf dat moment geldt ook dat deze brandharen afgeschoten worden als de rups voelt dat zij in gevaar is. (+- maart/april)

Als er 4 keer verveld is gaan de rupsen nesten vormen op de stam, onder takken maar ook aan de grond.

De 5e en 6e keer vervellen gebeurd vaak in het nest. Een nest ter grote van een tennisbal bevat ongeveer 250 rupsen.

 Alle larvale stadia samen duren doorgaans drie maanden, van april tot en met juni. Warm weer kan de ontwikkeling flink bespoedigen; koude en natte omstandigheden kunnen de ontwikkeling sterk vertragen.

 

 

Image
Processie rups
Wat zijn de processierups symptomen bij honden?

Zoals bekend schieten de rupsen brandharen af als zij zich bedreigd voelen. Het is daarom belangrijk om contact te vermijden. Wat zie je bij een hond als hij wel in aanraking is geweest met de rups? 

  • Zwelling en roodheid van de lippen en het slijmvlies in de bek
  • De tong kan gaan zwellen en er kunnen blaren ontstaan.
  • Veel jeuk
  • Veel kwijlen
  • Moeite met slikken
  • Ontstoken ogen
  • Daarnaast kunnen ze diarree en koorts krijgen.
  • Huidklachten zoals rode bultjes met jeuk bij kortharige of kale honden
Image
processie rups
Wat moet ik doen als mijn hond in aanraking is geweest met de processierups?

Afhankelijk van de symptomen is het raadzaam om als eerste:

  • De vacht af te nemen met plakband of een kleefroller om verdere verspreiding van de brandharen te beperken
  • De bek kan gespoeld worden met water 

Draag hierbij wel handschoenen om jezelf te beschermen!

Stel de dierenarts op de hoogte en overleg of het noodzakelijk is om langs te komen of niet. Bij milde klachten is het een kwestie van 'uitzieken', maarbij heftige klachten is soms een anti-allergische injectie noodzakelijk.

Niet aangelijnde honden die spelenderwijs nesten in hun bek nemen kunnen gevaar lopen. De verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Houd uw hond dus aangelijnd in gebieden waar veel eikenbomen staan of vermijd lieven bossen met eikenbomen voor uw eigen gezondheid en de gezondheid van uw hond!

Wil je een nest weg laten halen? Schakel dan een gerenomeerd bedrijf in!

Bron voor dit artikel is: https://processierups.nu/leidraad-beheersing-eikenprocessierups/