Help! Mijn honden verharen, ruien of hebben haaruitval bij warm weer

Wát een warmte hebben we in deze dagen gehad in ons kikkerlandje. Niet alleen in Nederland, maar ook in België kunnen we spreken van een serieuze hittegolf. De weersomstandigheden lijken steeds extremer te worden. Het warme weer kan gevolgen hebben voor uw hond. Dit artikel gaat over de warmte in combinatie met haaruitval. Met wat voorkennis is dit een natuurlijke reactie, daarom geven we graag uitleg!

Image
imperialfood verharen ruien honden haarverlies zomer warm hitte

Wat is verharen/ruien eigenlijk? 
Bij het verharen verliest de hond deels zijn vacht, waarna direct een nieuwe vacht tevoorschijn komt. Het is het wisselen van de 'wintervacht' door een 'zomervacht' en andersom.

Wanneer verharen honden?
In een normale situatie verharen de meeste honden twee keer per jaar: het voorjaar en het najaar. De ene hond kan hitte goed verdragen, de andere totaal niet. De ene hond kan dus ook meer warmte in zijn lijf verdagen, voor hij het 'te warm' krijgt en hij zijn oude vacht afstoot. Zoals elk mens is ook elke hond anders. In de theorieboeken verhaart een hond in maart/april/mei en september/oktober/november, maar het kan goed zijn dat uw hond de wintervacht pas inwisselt voor een zomervacht in augustus, en de zomervacht pas inwisselt voor een wintervacht in januari. Alles hangt af van de weersomstandigheden in combinatie met uw hond. Het ruien is een natuurlijk proces en is bij elke hond anders. De ene ruit veel en lang, de ander ruit kort en weinig. 

Moet ik mij zorgen maken als mijn hond veel en lang verhaart?
Nee, het verharen is een natuurlijk proces en vindt in gelijke mate plaats over het hele lichaam van de hond.  Zolang er geen sprake is van het krijgen van plaatselijke kale plekken hoeft u zich geen zorgen te maken. Het verschil tussen kaalheid en ruien moet hierin wel duidelijk zijn. Bij twijfel is het altijd goed om contact op te nemen met de dierenarts. Het kan zijn dat de vacht op bepaalde plaatsen tijdelijk wat dunner is, maar u kunt meestal niet op de huid kijken. Is dit wel het geval? Dan moet er snel nieuw haar zichtbaar zijn. De hond moet niet weken lang met een blote rug lopen bijvoorbeeld.

Image
verharen ruien imperialfood warmte hitte haaruitval uitharen

Kan ik het verharen/ruien versnellen en het herstellen dan wel ontwikkelen van een nieuwe vacht stimuleren?
Het verharen is een proces dat natuurlijk in gang gezet wordt door de hond. U kunt dit niet sneller inzetten, maar u kunt er wel voor zorgen dat de hond een juiste basis van voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor de voorbereiding en reinigen van het lichaam en het ontwikkelen van een nieuwe vacht goed is. Voeding werkt het beste als u er vroegtijdig mee begint. Niet als het “kwaad” eigenlijk al geschied is.

Als uw hond al aan het verharen is dan kunt u natuurlijk nog steeds overstappen op andere voeding (die de groei van de vacht stimuleert), maar dan moet u niet verwachten dat de problemen direct zijn opgelost. Het lichaam heeft dan immers dubbel werk, door allereerst het lichaam zelf te reinigen, waarna de ontwikkeling van de nieuwe vacht in werk gezet wordt. Met de juiste voeding die rijk is aan vetzuren kan je de ontwikkeling van nieuwe huidcellen en nieuwe haargroei stimuleren. Hiermee kunt u de rui wél positief beïnvloeden, maar niet versnellen. De ene hond heeft er nu eenmaal meer last van als de andere.

Wat adviseert ImperialFood te voeren?
Als uw hond verhaart of gaat verharen, voer dan StarFish. De reinigende en zuiverende werking van dit product bewijst zich nog steeds elke dag, keer op keer door de goede recensies. De ontgiftende werking van 100% haring zorgt ervoor dat uw hond gereinigd wordt van binnen, waardoor je de hond als het ware 'reset'. Door de pure vis in combinatie met de zalmolie die toegevoegd is aan het product, krijgt de hond veel omega-3 en Omega-6 binnen, wat de groei van nieuwe haren stimuleert en de huidcellen helpt te vernieuwen, waardoor een nieuwe, schone en glanzende vacht tevoorschijn komt. Voor een extra dosis Omega-3 en Omega-6 kunt u ook éxtra ActiDerma zalmolie toevoegen aan de brok. Dit kan nooit kwaad, als u zich houd aan de dosering die op de verpakking van het product aangegeven staat.

Nieuwsgierig geworden? Vraag hier een proefpakket StarFish aan!

Image
stapjes

Ons advies voor sporthonden die ook in de zomermaanden veel trainen: het voeren van hoge eiwit-vet gehalten in de warmere maanden van het jaar, zoals bijvoorbeeld onze Energy Plus, is een no-go. Het kan wel, maar dan moet een hond het écht nodig hebben. Veelal denken wij als mens een hond vol te proppen met 'veel' van alles, 'want dan heeft hij in ieder geval geen tekort', maar voeding moet juist afgemeten zijn naar hetgeen een hond nodig heeft. In een ruiperiode, wat dus vaak ook in de warmere periode van het jaar is, adviseren wij over te stappen naar lage energiewaarden, omdat een hond simpelweg minder energie nodig heeft. Ondanks dat misschien net zo veel of meer getraind wordt met de hond, heeft de hond de Energy Plus niet nodig. Hij verbruikt namelijk geen energie om zichzelf warm te houden en kijk eens naar uzelf, u eet toch ook geen stampot met worst als het 25 of 35 graden is? Als het 20+ graden is, raden we aan om over te stappen naar de StarFish of (Small) Regular, waarna als de temperatuur weer zakt overgestapt kan worden naar hogere energiewaarden. Let op! Deze overstap hoeft niet direct naar Energy Plus te zijn, maar kan ook 1st Class of Energy zijn.

Als uw hond kale plekken heeft door toedoen van allergieën of parasieten, dan adviseren wij om Sensitive te voeren.

Waarom verharen sommige honden het hele jaar door? 
Veel honden leven tegenwoordig binnenshuis, in tegenstelling tot hun natuurlijke habitat. Omdat honden van nature buiten leven, is het natuurlijke verharingsproces onder invloed van de constante binnentemperatuur verstoord geraakt. Daardoor ruien sommige honden eigenlijk het hele jaar door. Meestal is het in deze gevallen alsnog zo dat het in twee periode van het jaar nog iets erger is als de andere maanden.

"Met kleine stapjes maakt u grote sprongen!"