De échte waarde van ingrediënten

De ingrediëntenlijst op het etiket van hondenvoeding wordt vaak gebruikt door hondenbezitters (en de meeste voedingclassificeringswebsites, graatmeters en experts) om de kwaliteit van een product te bepalen, maar zijn we er wel zeker van dat deze aanpak correct is?!

Neem de moeite om onderstaand artikel eens te lezen! Laten we dit aspect verduidelijken door de verschillende kritieke punten aan te pakken:

Image
 stock-imperialfood-waarde-van-ingredienten-01.jpg
Vlees als eerste ingrediënt?

Vanuit wetgevend oogpunt moeten de ingrediënten op het etiket worden vermeld in volgorde van gewicht, inclusief water. Het is dus vrij logisch dat ingrediënten met een hoog watergehalte, zoals vers vlees en groenten, de eerste posities in de lijst innemen, in verhouding met dezelfde ingrediënten in gedroogde (en vermalen) variant.

Een voorbeeld:

  • Vers lamsvlees (70% water), wordt weergeven als 1e product op de ingrediëntenlijst
  • Ditzelfde stuk lamsvlees gedroogd en vermalen lamsvlees (<-10% vochtigheid), wordt weergeven als 2e of 3e ingrediënt.

 

Waarom dit gedaan wordt? Binnen de diervoederindustrie is bekend dat de consument een product met vlees als eerste product op de ingrediëntenlijst verkiest boven een product waarbij dit niet het geval is.

Image
 stock-imperialfood-waarde-van-ingredienten-02.jpg
Vers vlees, gedroogd vlees of vleesmeel?

Het is belangrijk erop te wijzen dat de kwaliteit van een product wordt bepaald door de gebruikte grondstof en niet door het productieproces waaraan het wordt onderworpen. In feite bestaat zowel gedehydrateerd vlees als vleesmeel uit weefsels van zoogdieren, waaronder organen. Bloed, haar, veren, hoeven, hoorns, snavels, huid en inhoud van het maagdarmkanaal zijn niet toegestaan ​​(dit is wettelijk vastgelegd). Het verschil heeft te maken met het thermische proces waaraan ze worden blootgesteld, wat bij gedroogd vlees zorgt voor een snellere droging van het product, om de oorspronkelijke eigenschappen beter te behouden en de houdbaarheid te verlengen.

Door het vlees te drogen wordt de duurzaamheid van de voeding verbeterd, wat een aandeel van hoogwaardige eiwitten, een correcte aminozuur- en mineralenbalans garandeert. Calcium en fosfor zijn in feite de belangrijkste macro-mineralen in honden en kattenvoeding, en zijn gemakkelijk verkrijgbaar vleesmeel.

Image
 stock-imperialfood-waarde-van-ingredienten-03.jpg
Graanvrij product?

Steeds meer honden- en kattenbezitters voelen zich aangetrokken tot graanvrije hondenvoeding, omdat deze producten als natuurlijker en minder verantwoordelijk worden beschouwd voor het ontwikkelen van allergieën en andere veel voorkomende gastro-intestinale problemen. Maar is dit wel écht zo?

Er is geen betrouwbaar bewijs is dat suggereert dat granen schadelijk zijn, maar wat we wel weten is dat granen, met name volkoren granen of zogenaamde pseudocereals, naast een belangrijke bron van calorieën, waardevolle voedingsstoffen bevatten zoals vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en vezels.

Bovendien is het algemeen bekend en bewezen dat het spijsverteringsvermogen van granen fundamenteel goed is bij zowel honden als katten en dat voeding zonder granen noodzakelijkerwijs grote hoeveelheden vet en/of eiwit moet hebben.

Houd in ogenschouw dat de soort granen en de verwerking hiervan het verteringsproces voor honden belast of ontlast.

Om van een brok een brok te kunnen maken, moeten noodzakelijkerwijs een minimale hoeveelheid zetmeel gebruikt worden. (nooit minder dan 15-20%) Tevens is het dan niet mogelijk om vaste ontlasting te produceren. Met andere woorden: denk niet dat een brok die beweert graanvrij te zijn, daadwerkelijk vrij is van koolhydraten, omdat het niet fysiek mogelijk is om stevige ontlasting te produceren zonder dit ingrediënt.

 

Image
 stock-imperialfood-waarde-van-ingredienten-04.jpg

Er wordt vaak gevraagd: is ImperialFood graan-vrij? Nee, het is niet graan vrij. Wél tarwevrij. Tarwe is de boosdoener van grote hopen dunne/zachte ontlasting. In ons product wordt mais en rijst gebruikt. Beide vallen ook onder de paraplu ‘granen’. Echter vanwege het proces van extrusiekoken wordt dit product licht verteerbaar en geeft het de hond een minimale maag-darmbelasting en een hoge verteerbaarheid, waarvan een droge, compacte keutel het gevolg is.

Toch een zogenaamd graanvrij product? Dan gebruiken diervoederproducenten het volgende als alternatief voor zetmeel uit granen:

- sterk geraffineerd zetmeel (zoals dat van aardappelen) dat zeker minder voedingsstoffen en minder vezels oplevert

- peulvruchtenzetmeel (erwten, bonen of linzen) die verantwoordelijk zijn voor sommige spijsverteringsstoornissen.

En hoe zit het met allergieën? Weet je echt zeker dat granen de belangrijkste boosdoeners zijn? Voedselallergieën komen vooral voort uit gebruikelijke glycoproteïnen die we kunnen vinden in kip, rundvlees en melk.

En hoe zit het gluten-intolerantie? Gluten-intolerantie is een uiterst zeldzame pathologische aandoening bij huisdieren (gastro-intestinale symptomen zijn alleen bevestigd in een familie van Ierse Setter) en we hebben geen wetenschappelijk bewijs bij honden (laat staan ​​bij katten) over de relatie tussen gastro-intestinale stoornissen en gluten.

Kortom, baseer je keuze voor een bepaald soort voeding niet op de eigenschap dat het "graanvrij" zou zijn: het is een marketing truc, ontworpen om de verkoop te stimuleren. Het heeft geen nutritionele functie waarmee uw dier een langer en gezonder leven tegemoet kan zien.

Image
 stock-imperialfood-waarde-van-ingredienten-05.jpg
Talrijke ingrediënten

Tegenwoordig worden ingrediëntenlijsten geromantiseerd met talloze toevoegingen... Citusschil, wortel en teunisbloemolie zijn voorbeelden hiervan. Wilt u weten wat de echte reden hiervan is? Het verhoogt de belangen van de consument in het product!

In feite zouden deze ingrediënten enkele voordelen kunnen hebben die zich nauwelijks hebben bewezen. Daarnaast zijn ze aanwezig in zulke kleine hoeveelheden ze bijna altijd worden vermeld na de mineralen! Het hebben van meer ingrediënten betekent dat meer tijd en kosten worden gemaakt voor een kwaliteitscontrole om ervoor te zorgen dat het eindproduct aan de gewenste voeding formulering voldoet. Wees niet verbaasd als de uiteindelijke kostprijs veel hoger ligt dan vergelijkbare producten zonder deze speciale ingrediënten.

Image
 stock-imperialfood-waarde-van-ingredienten-06.jpg
Human Grade

De term "Human Grade" dient aan te geven onder welke voorwaarden een product moet worden "opgeslagen, behandeld, verwerkt en vervoerd", zodat ze voldoen aan de wettelijke voorschriften voor levensmiddelen voor menselijk gebruik. Laten we helder voor ogen houden: een ingrediënt dat bestemd voor huisdieren is per definitie niet meer geschikt voor menselijke consumptie, maar vergeet niet dat deze ingrediënten voortkomen uit de menselijke voedselketen.

Al met al: Raak niet ondersteboven van een lijst en beschrijving van talloze ingrediënten,  want dit is geen manier om te bepalen van de kwaliteit van het product is. Dus kies een compleet en uitgebalanceerd product, dat voldoet aan de voedingsbehoeften van de categorie hond waarvoor het is bestemd en die wordt geproduceerd in een bedrijf dat werkt met gekwalificeerde, gecontroleerd en moderne voedingsdeskundigen.

Het zal u helpen bij het selecteren van de beste voeding voor uw geliefde hond of kat, en de keus niet laten vallen op het product met de beste marketing!

Dit artikel is gebaseerd op: http://www.nutrizionistaveterinaria.it
Let op: Afbeeldingen zijn gebruikt ter illustratie.