Hoe beoordeel ik de conditie van de hond?

Voor mensen wordt gebruik gemaakt van de BMI om de gezondheid van het gewicht te bepalen. Voor dieren is er ook een objectief systeem om dieren in een gewichtscategorie in te delen, namelijk de Body Condition Score (BCS). Deze score kan worden verdeeld in verschillende schalen met de bijbehorende kenmerken.

Gewicht op zich is geen voldoende maatstaf!

Image
Voedingsrichtlijnen

Hoe wordt de Body Condition Score berekend?

Allereerst zijn de observatie en voelen aan het lichaam van het dier belangrijk op de belangrijkste punten waar het vet wordt afgezet.

 • Dieren met een gezond gewicht hebben een taille als u van boven op ze kijkt
 • De buik moet vanaf de zijkant gezien vanaf de ribben oplopen.
 • Bij lichte druk moeten de ribben, werveluitsteeksels en heupen goed voelbaar zijn. U mag de ribben niet zien!

  Let op! De Body Condition Sore is een subjectieve semi-kwantitatieve methode die het percentage lichaamsvet evalueert op een schaal van waarden van 1 tot 7, waarbij  elke waarde wordt geassocieerd met een staat van fysieke fitheid van de hond.

  1. Zeer mager: (Geschat lichaamsvet <4%) De ribben, ruggenwervels, bekkenbeenderen en andere uitstekende botdelen zijn al op afstand goed zichtbaar en er is geen lichaamsvet op het lichaam aanwezig. Er is duidelijk verlies van spiermassa en een opgetrokken buik.
  2. Mager: (Geschat lichaamsvet 4% - 20%) De ribben, ruggenwervels en bekkenbeenderen zijn goed zichtbaar, sommige uitstekende botdelen zijn zichtbaar op afstand. Er is geen vetlaag te voelen op het lichaam en er is maar een beperkte hoeveelheid spiermasse. Ook de buik is nog steeds duidelijk opgetrokken.
  3. Ondergewicht: De ribben zijn makkelijk te voelen. Geen vetlaag op de ribben en ze kunnen zichtbaar zijn. De uitstekende botdelen kunnen zichtbaar zijn en er is een duidelijke taille met opgetrokken buik.
  4. Gezond gewicht: (Geschat lichaamsvet 15% - 25%) De ribben zijn goed voelbaar en bedekt met een dun/normaal laagje vet. De taille is van boven goed zichtbaar en de buik is opgetrokken.
  5. Overgewicht: De ribben zijn voelbaar, maar wel bedekt met een iets te dikke vetlaag. De taille is van boven nog wel te zijn, maar niet duidelijk en de buik is maar licht opgetrokken.
  6. Zwaarlijvig: (Geschat lichaamsvet 20% - 40%) De ribben zijn met moeite voelbaar en bedekt met een dikke vetlaag. Er zijn duidelijke vetafzettingen op de rug en aan de staartbasis en de taille is niet tot nauwelijks zichtbaar. De buik is niet of nauwelijks nog opgetrokken.
  7. Ernstig zwaarlijvig: (Geschat lichaamsvet > 40%) Zware vetafzettingen op de borstkas, rug en aan de staartbasis. De ribben zijn niet meer voelbaar. De taille is niet meer zichtbaar en de buik is niet meer opgetrokken. Ook ziet u een (duidelijke) toename van de buikomvang.

   

  Wat is de juiste hoeveelheid voeding per dag?   Wat zijn de voordelen van ImperialFood's formule?