Granen: Ja of Nee?

Het gebruik van granen

Steeds meer honden- en kattenbezitters voelen zich aangetrokken tot graanvrije hondenvoeding, omdat deze producten als natuurlijker en minder verantwoordelijk worden beschouwd voor het ontwikkelen van allergieën en andere veel voorkomende gastro-intestinale problemen. Maar de vraag is, of dit wel écht zo is!

Er is geen betrouwbaar bewijs is dat suggereert dat granen schadelijk zijn, maar wat we wel weten is dat granen, met name volkoren granen of zogenaamde pseudocereals, naast een belangrijke bron van calorieën, waardevolle voedingsstoffen bevatten zoals vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en vezels.

Bovendien is het algemeen bekend en bewezen dat het spijsverteringsvermogen van granen fundamenteel goed is bij zowel honden als katten en dat voeding zonder granen noodzakelijkerwijs grote hoeveelheden vet en/of eiwit moet hebben.

Houd er rekening mee dat de soort granen en de verwerking hiervan het verteringsproces voor honden belast of ontlast.

Om van een brok een brok te kunnen maken, moeten noodzakelijkerwijs een minimale hoeveelheid zetmeel gebruikt worden. (nooit minder dan 15-20%) Tevens is het dan niet mogelijk om vaste ontlasting te produceren. Met andere woorden: denk niet dat een brok die beweert graanvrij te zijn, daadwerkelijk vrij is van koolhydraten, omdat het niet fysiek mogelijk is om stevige ontlasting te produceren zonder dit ingrediënt!

Glutenvrij?

Er wordt vaak gevraagd: is ImperialFood graan-vrij? Nee, het is niet graan vrij. Wél tarwevrij. Tarwe is de boosdoener van grote hopen dunne/zachte ontlasting. In ons product wordt mais en rijst gebruikt. Beide vallen ook onder de paraplu ‘granen’. Echter vanwege het proces van extrusiekoken wordt dit product licht verteerbaar en geeft het de hond een minimale maag-darmbelasting en een hoge verteerbaarheid, waarvan een droge, compacte keutel het gevolg is.

Toch een zogenaamd graanvrij product? Dan gebruiken diervoederproducenten het volgende als alternatief voor zetmeel uit granen:

- sterk geraffineerd zetmeel (zoals dat van aardappelen) dat zeker minder voedingsstoffen en minder vezels oplevert

- peulvruchtenzetmeel (erwten, bonen of linzen) die verantwoordelijk zijn voor sommige spijsverteringsstoornissen.

En hoe zit het met allergieën? Weet je echt zeker dat granen de belangrijkste boosdoeners zijn? Voedselallergieën komen vooral voort uit gebruikelijke glycoproteïnen die we kunnen vinden in kip, rundvlees en melk.

En hoe zit het gluten-intolerantie? Gluten-intolerantie is een uiterst zeldzame pathologische aandoening bij huisdieren (gastro-intestinale symptomen zijn alleen bevestigd in een familie van Ierse Setter) en we hebben geen wetenschappelijk bewijs bij honden (laat staan ​​bij katten) over de relatie tussen gastro-intestinale stoornissen en gluten.

Kortom, baseer je keuze voor een bepaald soort voeding niet op de eigenschap dat het "graanvrij" zou zijn: het is een marketing truc, ontworpen om de verkoop te stimuleren. Het heeft geen nutritionele functie waarmee uw dier een langer en gezonder leven tegemoet kan zien.

'Zónder tarwe, mét maïs en rijst'